Onze wijngaard

Druiven rassen

Op onze biologische Wijngaard worden drie druivensoorten gekweekt: Solaris, Carbenet Blanc, Carbernet Cortis. Met deze in Nederland gekweekte druivenrassen worden witte, mousserende, rosé en rode wijnen geproduceerd.

d4891f4a-c64d-4972-8f8f-aa75ec2404b6

Solaris

De naam Solaris is afgeleid van “solar” de zon, vanwege haar kracht en vroegzomerse rijpheid. In koelere regionen zoals Nederland kan Solaris, een verre verwant van Riesling en Pinot Gris, hoge suikers en lage zuurgehaltes geven. Solaris staat bij ons bovenin de wijngaard.

Cabernet Blanc

Cabernet Blanc​

De druif Cabernet Blanc is verwant aan de Cabernet Sauvignon. De resistente druivensoort is uitermate geschikt voor het koelere Nederlandse klimaat en produceert in koudere jaren nog steeds frisse, fruitige wijnen met kenmerken van Sauvignon Blanc. Wij hebben Cabernet Blanc aangeplant op de steile zuidhelling waar hij optimaal kan rijpen. 

Cabernet Cortis

Cabernet Cortis​

De druif Cabernet Cortis houdt zich goed bij weinig licht. De dikkere schil beschermt hem tegen mogelijke ziektes in de wijngaard en zorgt tevens voor een goede tannine structuur in de uiteindelijke wijn. Hij dient goed rijp geoogst te worden om onaangename groene paprika tonen te vermijden en juist het typische cabernet karakter van zwarte bessen naar voren te laten komen.

Oogsttijd

Rond de oogsttijd houden wij nauwlettend de weerberichten in de gaten zodat wij de druiven bij optimale rijpheid met een goede hoeveelheid suiker met de hand kunnen plukken.

De kwaliteit van de wijn wordt bepaald door de verhouding zoet (suikers) en zuur. Hoeveel suiker er in een druif zit, kun je voelen door het schilletje tussen duim en wijsvinger te wrijven, door te proeven en door te meten. Als een druif niet rijp is, is hij te zuur. Maar hij mag ook niet te veel suiker hebben.

2020 een record oogst!

Het jaar 2020 belooft een heel mooi jaar te worden met een record opbrengst van 3.800 kilo druiven. Het warme voorjaar en de hete zomer zorgden voor volle druiven met de juiste balans tussen suikers en zuren.

Cabernet Cortis

Onze Duurzame Wijngaard

De steeds warmere jaren in Nederland lenen zich uitstekend voor wijnbouw. Een zacht voorjaar en warme zomers zorgen voor een lang rijping seizoen voor onze druiven. Een groot deel van de wijnstokken zijn op het zuiden aangeplant met maximale blootstelling aan de zon. Onderhoud aan de meer dan 2.000 wijnstokken inclusief het snoeien, opbinden en plukken gebeurt met de hand. Rond de oogsttijd houden wij nauwlettend de weerberichten in de gaten zodat wij de druiven bij optimale rijpheid met een goede hoeveelheid suiker kunnen plukken.

Wijngaard A12

Wijngaard langs de a12: De wijngaard Zuid-Veluwe is ontstaan toen de geluidswal langs de a12 moest worden opgehoogd. Een gedurfde stap om hier een wijngaard aan te planten, zo dicht langs de snelweg. Overigs een bekend beeld in landen als Frankrijk en Duitsland. De ligging zorgt voor voldoende koolstofdioxide voor de druiven. De fijnstof geeft gelukkig geen overlast.

Biologisch

Lokaal

Liefde & aandacht

Wijnmaken bij Neerlands Wijnmakerij

In Neerlands Wijnmakerijk worden de druiven verwerkt tot de witte, mousserende, rode en rosé wijnen. Het wijnhuis maakt op professionele wijze, met toepassing van moderne technieken kwaliteitswijn op maat en in nauw overleg met onze wijngaardeniers.