‘Superdruif’ van 2018 bijna klaar om te oogsten!

nederlandse wijn geluidswal ede wijngaard
Prachtige volle trossen van de Solaris

Dankzij de tropische temperaturen en de droogte gaat het dit jaar supersnel met onze druiven. Veel vroeger dan normaal zijn we nu al aan het aftellen naar het perfecte moment om te gaan oogsten. Nog héél even… en dan kunnen we als eerste in Gelderland de prachtige volle trossen gaan plukken!

Voorbereidingen voor de oogst

De eerste week van augustus zijn we met wat helpende handjes druk aan het werk gegaan met de voorbereidingen van de oogst. Vooral het weghalen van de bladeren en het netjes horizontaal hangen van de ranken is belangrijk, zodat de druiven nog volop zonlicht krijgen in hun laatste weekje in de wijngaard. Nu ze bijna oogstklaar zijn, checken we iedere dag het Oechselegehalte (oftewel het zoetheidsgehalte) van de druiven zodat we ze precies op het goede moment kunnen oogsten. We streven (bij de Solaris) naar een Oechselegehalte van rond de 95% en afhankelijk van druif en plek in de wijngaard, zitten we nu zo rond de 85%. Aangezien de zon flink blijft schijnen, zal het nog maar een paar dagen duren.

De Solaris is een vroegrijpe druif die als eerste geoogst kan worden. Naar verwachting kunnen we zo’n twee weken daarna aan de slag met de Cabernet Cortis (de rode wijn) en de Cabernet Blanc, de droge wijn, zal nog even zo’n vier weken moeten wachten. Deze druivensoort is later rijp en heeft meer tijd nodig om de perfecte smaak te bereiken.

Nederlandse wijn

De Solaris, die we komende week zullen gaan oogsten, zal rond maart 2019 verkrijgbaar zijn en wordt een heerlijk volle wijn. Benieuwd naar de Solaris van 2017? Bestel een proefpakketje via info@noorderenggroep.eu.