Het zit erop: eerste Nederlandse druivenoogst van 2018 vier weken vroeger

 Onder de nieuwsgierige ogen van verschillende media (waaronder Hart van Nederland – vanavond te zien!) begonnen we vanmorgen vroeg met het oogsten van de Solaris-druiven. Om 07:00 gingen we met vijf paar handen aan de slag; het oogsten gebeurt namelijk allemaal handmatig.

Eerste druivenoogst in Nederland

Het lijkt erop dat we de eerste in Nederland zijn die zo vroeg oogsten dit jaar. Vier weken vroeger dan normaal waren onze druiven al plukklaar, wat onder andere te danken is aan het langdurige, tropische weer deze zomer. Veel andere wijngaarden hadden nog last van de uitzonderlijke droogte, maar gelukkig hebben wij een geautomatiseerd bewateringssysteem dat op vaste momenten een vaste hoeveelheid water door de wijngaard pompt. In combinatie met de schuine hellingen waar de druivenranken op staan (waardoor ze dus extra zon vangen) betekende dat een hele vroege oogst.

Aan het begin van de avond was het plukken klaar. Moe maar voldaan hebben we de tientallen kisten sappige druiven (1300 kilo!) ingeladen om te vervoeren naar de Achterhoek, waar ze de komende maanden tot 900 liter volle en lichtzoete wijn verwerkt zullen worden. Dit jaar hebben we maar liefst twee keer zoveel van de ranken kunnen halen dan vorig jaar.

In maart 2019 is deze eerste wijn van 2018 klaar om geproefd te worden.

Media aanwezig op de wijngaard

Vanwege de extreem vroege oogst trok onze wijngaard de aandacht van een aantal geïnteresseerde media. Zo kwam Omroep Gelderland langs voor een televisie-, radio- en internetreportage en verwelkomden we Hart van Nederland voor een item in de uitzending van 15 augustus. Ook Omroep Ede kwam buurten. Zo zie je maar: Nederlandse wijn wordt steeds populairder!

Behalve de Solaris groeien er nog twee andere druivensoorten in de wijngaard: de Cabernet Cortis (rood) en de Cabernet Blanc (wit). Deze zullen over respectievelijk drie en vijf weken geoogst worden.

Volg je ons al op Facebook en Instagram?